almed buk almed buk almed buk

Badania
sanitarno-epidemiologiczne

Badania sanitarno-epidemiologiczne są wymagane, kiedy pracownik ma kontakt z żywnością.

Ich celem jest wykluczenie schorzeń zakaźnych, które mogłyby stanowić przeciwwskazanie do pracy w kontakcie z żywnością.

medycyna pracy almed

Badaniom sanitarno-epidemiologicznym może poddać się każdy

Wymagane są dla:

- nauczycieli;
- pracowników branży spożywczej i gastronomicznej;
- branży medycznej;
- uczniów szkół oraz studentów szkół wyższych kształcących się w tych właśnie branżach

Dodatkowo, zgodnie z ustawą, badać muszą się:

- osoby podejrzane o zakażenie lub chorobę zakaźną;
- nosiciele;
- ozdrowieńcy;
- osoby, które były narażone na zakażenie przez styczność z osobami zarażonymi, chorymi lub materiałem zakaźnym.

Na czy polegają badania?

Badania polegają na analizie trzech próbek kału (z trzech dni z rzędu).

Próbki pobiera się do specjalnych pojemniczków, które można kupić w aptece, zanosi się je do punktu przyjmowania próbek w laboratorium. Czas oczekiwania na wynik 7-14 dni.

Wynik negatywny oznacza brak zakażenia.

Po otrzymaniu gotowych wyników należy udać się do lekarza medycyny pracy, który zbada pracownika i wyda stosowne oświadczenie.